ефикасен

ефикасен
ефика̀с|ен, -на, -но <-ни>
прил efficiènte, efficàce

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

 • ефикасен — (лат. efficacitas) што го постигнува саканиот резултат, успешен, делотворен силен …   Macedonian dictionary

 • ефикасен — прил. успешен, резултатен, сполучлив, благополучен, благоприятен, удачен, сигурен прил. действен, ефективен прил. полезен, услужлив, благотворен …   Български синонимен речник

 • неомицин — (грч. neos, mykes габичка) хем. вид антибиотик дејствува слично како стрептомицинот особено ефикасен против туберкулозата и против цревните бактерии …   Macedonian dictionary

 • стрептазол — (грч. streptos усукан) мед. многу ефикасен лек против стрептококите и повеќето други микроби се употребува за лекување на сепса, пневмонија, грип, ангина и сл …   Macedonian dictionary

 • стрептомицин — (грч. streptos, mykes габичка) фарм. ефикасен лек против туберкулоза, разни воспаленија и многу заразни болести (тифус, дизентерија, гонореја и др.) …   Macedonian dictionary

 • благотворен — прил. благоприятен, спасителен, полезен прил. здрав, здравословен прил. услужлив, ефикасен …   Български синонимен речник

 • действен — прил. активен, предприемчив, пъргав, деятелен, енергичен прил. динамичен прил. ефективен, ефикасен, резултатен …   Български синонимен речник

 • ефективен — прил. ефикасен, действен, резултатен …   Български синонимен речник

 • полезен — прил. потребен, изгоден, износен, доходен, резултатен, оползотворен, утилитарен, лукративен прил. ценен, благотворен, благоприятен, удобен, общополезен прил. здрав, здравословен прил. услужлив, ефикасен …   Български синонимен речник

 • резултатен — прил. производителен, плодовит, плодоносен, продуктивен, плодотворен, полезен, изгоден прил. ефикасен, ефектен, успешен, сполучлив, благополучен, удачен прил. ефективен, действен …   Български синонимен речник

 • сполучлив — прил. успешен, резултатен, ефикасен, благополучен, удачен, благоприятен, щастлив прил. уместен, навременен, подходящ, съответствуващ, удобен прил. на място, добре подбран …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”